Menig vakantieganger ontpopt zich tijdens zijn of haar reis als een ware fotograaf. De mooiste kiekjes worden geschoten en eenmaal thuis is het natuurlijk leuk om iets met die foto’s te doen. Daar is het soms voor nodig om de foto’s te bewerken. Dat kan niet per definitie op iedere laptop. In deze blog lees je waar laptops over moeten beschikken om er prettig foto’s mee te kunnen bewerken.

De processor

Er bestaan lichte fotobewerkingsprogramma’s, maar wil je er meerdere en meer professionele bewerkingen mee doen? Dan worden de programma’s al gauw zwaarder. Het is daarom verstandig om een laptop met een krachtige processor te hebben, zodat je gerust aan de slag kan met de programma’s. Met minimaal een Intel Core i5 of AMD A12 processor zit je al goed.

Het werkgeheugen

Het werkgeheugen is van belang om verschillende taken tegelijkertijd op je laptop uit te kunnen voeren. Daarop wordt tijdelijk informatie opgeslagen om een proces draaiende te houden. Een bewerkingsprogramma zoals Photoshop slaat veel informatie op in het werkgeheugen, waardoor het verstandig is om een laptop te kiezen met een werkgeheugen van minimaal 8 GB.

Voldoende opslag

Hoogstwaarschijnlijk zijn het behoorlijk veel foto’s die je op jouw vakantie hebt gemaakt. Om daar wat mee te kunnen doen, moet je natuurlijk wel voldoende opslagruimte hebben. Dit betekent niet per definitie dat de laptop zelf veel opslagruimte moet hebben. Je kunt ook kiezen voor een laptop met een 128 of 256GB SSD schijf en een extra harde schijf voor de opslag van alle foto’s.

De beeldkwaliteit

Wanneer je de foto’s bewerkt om ze bijvoorbeeld aan de muur te kunnen hangen, is het belangrijk om een goede beeldkwaliteit te hebben. Wanneer het scherm een foto met een hogere helderheid afbeeldt, kan het er bijvoorbeeld voor zorgen dat hij in het echt veel donkerder is. Ook wil je dat de foto’s scherp op jouw beeldscherm verschijnen. Kies daarom een scherm met een hogere resolutie. Hoe hoger die is, hoe meer detail je ziet. Een scherm met minimaal full hd, oftewel 1920 x 1080 px, is zeer geschikt.

De juiste aansluitingen

Jouw vakantiefoto’s kan je via verschillende aansluitingen of verbindingen op jouw laptop plaatsen. Echter, waar laptops vroeger nog allerlei verschillende aansluitingen hadden, hebben ze er tegenwoordig nog maar weinig. De meest gebruikelijke en makkelijke manier om afbeeldingen op jouw laptop te zetten, is via een kaartlezer waar je het geheugenkaartje in stopt. Wanneer deze er niet is, kan je ook een extra accessoire kopen die je op de USB-poort aansluit en waar je het geheugenkaartje ook in kan stoppen.

Je kan misschien ook genieten van: