Kurkuma is een specerij die in de eerste instantie niet veel zegt voor mensen. Het klinkt als een specerij wat je niet vaak zult tegenkomen en wellicht ook nog nooit hebt geproefd. Het tegendeel is echter waar. Daarnaast zijn er ook nog vele gezondheidsvoordelen die worden toegeschreven aan kurkuma, waar veel mensen niet van op de hoogte zijn. Maar eerst de basis, want wat is kurkuma nu eigenlijk? Het wordt ook wel eens Indiase geelwortel of koenier genoemd en is afkomstig uit India. Het zal daarom niet verbazen dat het een hoofdbestanddeel is voor kerriepoeder.

Gerechten en gebruiken

Zoals gezegd, is kurkuma een hoofdbestanddeel van kerriepoeder en is kerrie een van de meest gebruikte onderdelen in de Indiase keuken en cultuur. Andere populaire gebruiken ervan zijn in Indonesië, waar onderdelen van de plant worden gebruikt als smaakmaker bij visgerechten. In Thailand wordt het op een hele andere manier gegeten. Hier worden namelijk de scheuten en bloeiwijzen als groente gegeten. Een ander populair gebruik van kurkuma, is het maken van papier. Dit papier heeft een unieke eigenschap, namelijk: de bestanddelen uit de kurkuma reageren op alkali, oftewel bases. Dit zijn de tegenovergestelden van zuren. Het creëert dan een bruinrode kleur.

Gezondheidseffecten

Kurkuma wordt in de praktijk vaak in verband gebracht met Alzheimer, of algemener genomen, met het geheugen. Onderzoek op vrouwelijke ratten heeft getoond dat de consumptie van kurkuma op latere leeftijd voorkomt dat het brein schade ontwikkelt in de gebieden die Alzheimer zouden veroorzaken. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat er een correlatie zou zijn tussen het toedienen van kurkuma en de aanmaak van dopamine en serotonine, welke in de volksmond ook wel worden aangeduid als de gelukshormonen. Dit betekent in de praktijk dat het toedienen van kurkuma zou kunnen helpen in het voorkomen van depressie of het behandelen hiervan. Het is natuurlijk nog wel afwachten tot dit toepasbaar wordt in de medische wereld.

Je kan misschien ook genieten van: